Pagina's

maandag 24 juni 2019

Wil de echte e-Gulden grafiek nu opstaan?

Wil de echte e-Gulden grafiek nu opstaan? 


e-Gulden is ooit op de markt gezet als de Nederlandse aanvulling of zo u wilt, vervanging van de Bitcoin. Een nobel streven want Bitcoin is beperkt qua capaciteit en een landelijke munt heeft zo zijn voordelen. Waarom moet een transactie in Buiten-mongolië of Patagonië een transactie in Nederland tot gevolg hebben? Kortom, er zijn de nodige voordelen.

e-Gulden is nu ruim 5 jaar actief en de stichting die de scepter over de munt voert bestaat rond deze tijd eveneens vijf jaar. Het is gezien dat moment aardig om dan eens een grafiekje te maken en te zien hoe de munt het nu doet.

Dat de koers nogaf heftig is geweest is bekend. Maar als we nu bijvoorbeeld een uitdraai maken met coingecko (bron: https://www.coingecko.com/nl/coins/electronicgulden?utm_content=electronicgulden&utm_medium=search_coin&utm_source=coingecko) dan zien we iets opmerkelijks.


bron: coingecko.com




De blauwe koers in fiatgeld (linker y-as) beweegt flink. Deze koers is een combinatie van de waarde van de e-gulden, de waarde van de Bitcoin en de EUR/USD koers. Dat deze combinatie verre van stabiel MOET zijn mag duidelijk zijn en dat blijkt ook wel uit de blauwe lijn in de grafiek.

Maar er is nog een oranje lijn. Dat is de waarde van EFL uitgedrukt in de moedermunt, de Bitcoin. (rechter y-as)  En dan zien we twee perioden: Eentje met een opgaande (rode) regressielijn en eentje met een neergaande regressielijn. En dan blijkt dat EFL ten opzicht van de Bitcoin alleen maar gestaag daalt. Waardestijging van EFL is er tot ongeveer 2015 geweest. Daarna zijn ALLE koersbewegingen aan de onderliggende Bitcoin te danken geweest waarbij EFL uitsluitend een negatieve bijdrage leverde.

Ofwel, hadden we gewoon de Bitcoins vastgehouden en die niet in EFL ingewisseld dan hadden we in dollars of euro's een groter bedrag gehad. EFL is op dit moment dus duidelijk schadelijk voor vermogensgroei.Het is verstandig uw cryptogeld in Bitcoin aan te houden en niet in e-Gulden.

Nu is een financiële waarde die een tijd van daling kent niet per definitie oninteressant. Maar dan moet er wél een duidelijk aantoonbaar en invoelbaar voordeel van de munt in de toekomst zichtbaar zijn ten opzichte van de concurrentie. Gezien het langzame maar gestage wegzakken en de afwezigheid van enige handel lijkt dat niet in het verschiet te liggen.

De beherende stichting zou er dan ook goed aan doen om eens met een doortimmerd en vooral begrijpelijk toekomstbeeld te komen. Wat het beleid voor de nabije en verdere toekomst precies is, is nu nergens duidelijk. Hier en daar wordt een wetenschappelijk tintje aan de munt gegeven met de publicatie van relatief moeilijke stukken maar echt inhoudelijk worden we niets wijzer.

De stichting prijst EFL nu aan als een alternatief voor je pensioen. Ik denk niet dat er één Nederlander zal zijn die dat, gezien dit soort koersontwikkelingen, ook maar een seconde zal overwegen. Ook de stichting weet dat donders goed want die zijn ook niet gek. Dat dit toch voorgehouden wordt aan een onwetend publiek is zacht gezegd niet erg netjes en ook niet erg logisch. Het is duidelijk bedoeld om onwetenden over de streep te trekken met valse beloften.  Het is dat niemand EFL en haar "reclame" nog enigszins serieus neemt maar anders ligt een klacht over misleidende reclame natuurlijk op de loer.

Het is jammer want de e-Gulden heeft in essentie een enorme potentie. Maar dan zouden wel mensen met verstand van zaken toegang tot het beheer van de munt moeten krijgen. e-Gulden wordt nu gezien als een puur technisch product waarbij de invoering verder vanzelf wel gaat.

Vijf jaren e-Gulden hebben aangetoond dat het met die techniek inderdaad prima geregeld is. Niets dan lof daarover.  Maar na die techniek dan houdt het ook wel direct op. Ook dat is inmiddels wel bewezen.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.



Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.