Bitcoin jun 2, 2019

Bitcoin jun 2, 2019
Een persoonlijke verwachting van het sentiment van de Bitcoin

vrijdag 22 september 2017

Mijn schild ende betrouwen

Mijn schild ende betrouwenHet kan geen toeval zijn dat de huidige formatie zich onder leiding van Buma ijvert voor het weer invoeren van het Wilhelmus op scholen. En dat zal wel net als vroeger vooral gaan om het eerste en het zesde couplet, wat begint met de regel “Mijn schild ende betrouwen” …Afijn, ouderen onder u kennen het wel.


Het betrouwbare oeruschild

Waarom geen toeval zult u dan vragen? Logisch. Dat heeft te maken met het zogenaamde Oeruschild. Een toonaangevende technische doorbraak, in gang gezet door het piepkleine ontwikkelteam van de cryptomunt e-Gulden, de originele countrycoin voor Nederland (http://egulden.org).

Oeruschild is uit nood geboren

Einde mei werd twee keer in een dag of 10 de munt door onbekende criminelen aangevallen ten koste van de cryptoexchange Bittrex. Bittrex was “not-amused” om het maar eens voorzichtig uit te drukken en blokkeerde de e-Gulden. Vanuit hun kant een begrijpelijke actie, vanuit de kant van e-Gulden knap problematisch. Temeer daar bleek dat de aanval op elk gewenst moment met eenvoudige middelen herhaald kon worden.

Een nieuw soort 51% aanval

De techniek achter deze aanvallen, de zogenaamde 51% aanval of “double spend”was al jaren bekend maar was vrij theoretisch. Door recente ontwikkelingen in de minertechniek is de aanval van theoretisch naar waarschijnlijk gegaan. En dat bleek dus wel.

Elke munt is kwetsbaar geworden Overigens is ELKE munt hier gevoelig voor, niet eentje uitgezonderd. Er zijn al flink wat munten op Bittrex – en vermoedelijk ook op andere beurzen- in de problemen gekomen in de laatste maanden en vermoedelijk staan we nog aan het begin.

Een andere aanpak was noodzakelijk

Na wat brainstorming besloot het e-Gulden team naar een totaal andere aanpak van de problematiek te gaan zoeken en eigenlijk een aantal dingen aan de techniek toe te voegen die domweg ontbraken. Het idee van het oeruschild was daar mee geboren. Afgelopen week is deze geavanceerde beveiliging in gebruik genomen. Over de werking is het nodige te vinden op de website (http://egulden.org).. Maar er was meer. Er werd in het voorbijgaan nog het één en ander gerealiseerd.

Ook POS kan bij het afval

Want het schild werkt dusdanig goed dat de minercapaciteit, die zoals bekend een vermogen aan elekticiteit kost, drastisch omlaag kon. Ook een techniek als POS met zijn vele problemen was plotseling niet meer aan de orde. Dat was vrij revolutionair.

Waar is Jesse Klaver als je hem nodig hebt?

Het energieverbruik op Bitcoin en andere munten kan zeer drastisch omlaag. Alleen Bitcoin verbruikt nu al de hoeveelheid elektra waar 1.500.000 huishoudens mee vooruit kunnen. Waarom heeft Jesse Klaver van Groen Links hier nog geen vragen over gesteld in de kamer?

Maar goed, het is te verwachten dat andere coins deze techniek zullen omarmen. En dat zal het milieu goed doen. En de bezitters van cryptogeld kunnen weer wat rustiger gaan slapen

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.