vrijdag 24 juni 2016

eFiliaaL splitst zich af en krijgt eFlap als eigen munt

eFiliaaL splitst zich af en krijgt eFlap als eigen munt


Op deze symbolische dag, waarop het Engelse volk afscheid neemt van de dictatuur van het vierde rijk en kiest voor vrijheid, onafhankelijkheid en weer een toekomst, is er ook bij e-Gulden sprake van een afscheid.


Het efiliaaL project splitst zich definitief af van het e-Gulden project. In uitstekende harmonie overigens omdat dit vanaf het begin van het eFiliaaL-project was voorzien en ingepland. Het betekent niet dat eFiliaaL de e-Gulden loslaat. Zeker niet. De drielettercode EFL is niet voor niets verwerkt in de naam. Maar het is ook niet zo dat de e-Gulden dé munt onder eFiliaaL wordt. De reden is daarvoor dat e-Gulden nog te klein is, te weinig support van een goede community heeft en mede daardoor veel te instabiel is om als handelsreferentie ingezet te worden.

eFiliaaL draait daarom op een eigen munt, de eFlap, die qua concept los staat van de gebruikelijke cryptomunten. eFiliaaL maakt gebruik van een mandje van munten. De exacte samenstelling van deze mand wordt continu bijgesteld. Er wordt gestart met een tweetal munten, EFL en BTC, maar we mogen verwachten dat er in de toekomst andere munten aan toegevoegd worden. Meer verschillende munten geeft meer stabiliteit.

Maar wat er eigenlijk voor nodig is, is een cryptomunt die niet aan de bitcoin is gekoppeld. Die moet je nu nog met een lantaarntje zoeken. Ondanks de kunstmatig opgeklopte verschillen komen de meeste altcoins op hetzelfde neer is en is het onzin om meer van hetzelfde op te nemen. Maar voordat die beslissing genomen wordt moet er eerst uitgebreide ervaring opgedaan worden met deze gecombineerde munt. Opmerkelijk daarbij is ook dat de munt van eFiliaaL gekoppeld is aan de euro. De voornaamste reden is herkenning en het feit dat er geen omrekening nodig is.De belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor het concept achter eFiliaaL is groot omdat het alle bezwaren tegen cryptogeld -en dat zijn er best veel- volkomen wegneemt. We verwachten er dan ook veel van. Een goed draaiend eFiliaaL zal volgens de onderliggende rekenkundige modellen een flinke opwaartse druk op de e-Gulden gaan geven.

In efl-Journaal 20 wordt er nog ingegaan op de splitsing en het feit dat e-Gulden en eFiliaaL ieder hun eigen weg gaan. U vindt het blad op http://egulden.org/flip/efljournaal20.html#1 en de pdf op http://egulden.org/flip/images/efljournaal20/efljournaal20.pdf