Pagina's

donderdag 12 mei 2016

Laag kopen en hoog verkopen

Laag kopen en hoog verkopenVolgens sommige goeroes op de financiële markten is het allemaal niet zo moeilijk. Veel geld verdienen op de aandelenmarkten is een kwestie van goedkoop kopen en duur verkopen. En dat voelt ook wel goed en logisch aan. Op één probleem na: Wanneer is de beurs nu hoog en wanneer is hij laag? Moeilijk, moeilijk, moeilijk...

En dan zien we nog een ander fenomeen. Als de koersen laag staan raken veel mensen in een soort van paniek en verkopen min of meer te gen elke prijs. Als ze er maar iets voor krijgen. Weg met die zorgenbron. De koersen schieten daardoor veel verder door omlaag dan dat rationeel te verklaren is.

moneymanagement bepaalt of u wint of verliest
Uw moneymanagement bepaalt uiteindelijk
of u gaat winnen of verliezen!
Lees het boek vanaf slechts 7 euro.
Betalen in EFL mag ook.
Het omgekeerde effect is dat mensen na een fikse daling eerst af gaan wachten of de koers weer gaat stijgen. En als dat gebeurt wachten ze af of hij nog verder stijgt want dat rotaandeel gaat toch steeds weer omlaag. Stress alom. Op een gegegeven moment is de koers zover gestegen dat ze het niet meer houden en alsnog gaan kopen. Iedereen heeft er geld aan verdiend. Nu moeten wij ook. Zo is de gedachte.

Meestal komt dat overeen met een piek in de koersen.

Cryptobeurzen zijn nog te klein en te weinig liquide om gebruik te kunnen maken van normale analysetools, zoals dat een tijdje gedaan is in het EFL-Journaal. Dat duurt gewoon nog even. In de tussentijd is handelen vooral een kwestie van domweg gokken ofwel handelen op gevoel.

Dat kan in theorie goed gaan. En fout. Ontzettend fout zelfs.

Aan de andere kant is aangetoond dat werken met een professionele beleggingsadviseur een slechter rendement oplevert dan willekeurig inzetten in een casino. Zie hier. De juiste timing is dus kennelijk niet het antwoord. Maar wat dan wel? Het antwoord is moneymanagement. Dat bepaalt voor 40% uw rendement en vooral uw risico. Omgaan met fouten, in de praktijk, in de praktijk beleggerspsychologie genoemd bepaalt nog eens 50%. En inderdaad, dan blijft er voor de juiste timing maar 10% over. Zo weinig? Ja, zo weinig.

Over moneymanagement gesproken. Hebt u zelf wel eens gezien of ervaren hoe belangrijk dit is voor uw succes? Nee? Ga dan eens even spelen met onderstaande simulator die werkt op basis van een simpel spelletje munten gooien. Zit u goed, dan verdubbelt uw inzet. Zit u fout, dan bent u de inzet kwijt. Simpele spelregels, Nietwaar? Klinkt ook aantrekkelijk. Zou u zo uw geld op inzetten, nietwaar?

Speelt u eens een aantal potjes waarbij u de resultaten vergelijkt. Vooral een inzet van 60 of 70% is boeiend.  Dan spreken we u later nog wel een keertje.

Moneymanagement simulator
Dus als u de simulator goed  bestudeerd heeft dan bent u het met mij eens: Met wat goede moneymanagementtechnieken kom je een eind ook al heb je geen flauw idee of de koers nu hoog staat of niet.

Wilt u een prima hulpmiddel dat het volgens vele onderzoeken gemiddeld beter doet dan uw beleggingsadviseur? Neem een euro. Komt de landkant boven dan verkoopt u en als de andere kant boven komt dan koopt u. Moeilijker hoeft het niet te zijn.In de nieuwe EFL-Journaal wordt uiteraard ook gekeken naar de recente dip in de EFL koersen. Die vindt u op de gebruikelijke plaats namelijk op: http://egulden.org/flip/efljournaal17.html#1

En de veel gebruikte PDF-download vindt u hier. http://egulden.org/download/index.php?efljournaal17

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.