donderdag 10 maart 2016

Incest in het altcoin wereldje

Incest in het altcoin wereldje


Één van de eerste dingen waar je je als nieuwkomer in de cryptowereld enorm over verbaast is het enorme aantal coins, exchanges en andere zaken rondom de cryptomuntjes. Het volgende waar je je dan over gaat verbazen is dat je in het algemeen ook niets anders met je cryptomuntjes kunt dan het maar bewaren voor betere tijden. Of je kunt ze gaan investeren in andere, meestal nieuwe altcoins. Als je er een beetje snel bij bent met een nieuwe coin ben je voor je het weet een soort alleenheerser, een soort Dagobert Duck in een geldpakhuis vol met dinges-coins. 
hoeveel vingers zullen er nodig zijn?

Eigenlijk kun je verder niet veel met altcoins

Bijna elke altcoin wordt gekenmerkt door het feit dat het merendeel van de munten in handen is en blijft van een hele kleine groep. Dit zijn de “early adopters”van de munt die miljoenen munten kopen voor een paar sathoshi en zichzelf er vervolgens rijk aan gaan rekenen en er een soort van "wie heeft de langste" wedstrijd mee te houden op de talloze fora die het internet op dit gebied rijk is. 

In de praktijk zijn deze grote hoeveelheden munten, zeker als het om altcoins gaat, zo goed als waardeloos. Elke poging om ze in grotere aantallen te verkopen leidt tot een forse koersval dus dat heeft ook niet veel zin. De rijkdom is grotendeels theoretisch. In termen van de effectenbeurs en andere financiële werelden zou je het een bubbel noemen.

Dus dan maar andere en meer altcoins kopen

Gesterkt door de ervaring die men heeft opgedaan met het supersnel opbouwen van kapitaal stapt men daarom maar snel in de nieuwe altcoins die dagelijks op de markt komen. Vaak met veel tamtam, mooie grafische websites, mooie logo’s etc die je tenslotte tegenwoordig ook voor 5 dollar op Fiverr.com kunt bestellen. Een beetje hypen op de fora en ons aller Facebook doet de rest. Omdat er in het begin maar weinig vraag nodig is (en dus ook vrij weinig geld dat aan andere coins onttrokken moet worden) vliegt de koers van de nieuwe munt omhoog om daarna een gestage daling in te zetten bij gebrek aan praktische toepassingsmogelijkheden. Maar die vliegende start zorgt er wel voor dat de betrokkenen er steeds meer van overtuigd raken dat ze heel goed bezig zijn en het gelijk op dit punt volledig aan hun kant hebben. En dus rond gaan kijken naar de volgende altcoin die de moeite van het kopen waard is. En ach, dat zijn ze immers altijd wel. Toch?

De altcoinwereld houdt zichzelf in stand

Al met al is de verklaring voor de constante groei dus prima verklaarbaar. Het altcoinwereldje houdt zichzelf prima in stand. Pas op het moment dat een munt een plaats krijgt in de reële economie is er een redelijke kans dat deze op de lange duur gaat overleven. Maar hoeveel munten krijgen die kans? EFL is er met zijn in cryptoland unieke EFiliaaL project druk mee doende. Maar wie nog meer? Soms wordt er een soort betaalmogelijkheid gecreëerd. Maar hoeveel mensen gebruiken die daadwerkelijk? Alleen de echte die-hards met hun gigantische voorraden altcoins waarschijnlijk die ze toch ergens aan besteden moeten.

De groep die als community de munt beheert is meestal helemaal niet geïnteresseerd om de munt naar buiten te brengen. Men stuurt veel meer aan op het verzamelen van steeds meer van die zo lekker snel groeiende muntjes waar je dan weer andere lekker snel groeiende muntjes van kunt kopen etc. etc.  Dit wat incestueuze proces kan jarenlang doorgaan en zal er onvermijdelijk toe leiden dat alle coins die geen keiharde toepassing in de reële economie hebben uiteindelijk imploderen en een stille dood gaan sterven.

Gelukkig dupeert men alleen de eigen kleine kring want 99,999% van de mensen die het van buitenaf bekijken zal er nooit instappen. Men zal uitsluitend instappen als je met betalen of ontvangen met een cryptomunt voor een zichtbaar financieel voordeel gaat halen. En dat nog direct ook. Maar of die coins er buiten EFL nog meer zijn? Wie weet er eentje?

Alleen altcoins met wortels in de reële economie gaan overleven

Waarschijnlijk zal over enkele jaren wereldwijd het aantal overlevers niet veel vingers vereisen om ze op te tellen. Bitcoin, Litecoin en wellicht Doge gaan waarschijnlijk wel een langere tijd overleven door hun relatief grote aantal gebruikers. EFL zal beslist ook zijn plaats gaan vinden door de ondersteuning van het qua idee inmiddels geregistreerde EFiliaaL systeem. Maar verder?

Er zal een groot aantal zwaar gefrustreerde aspirant miljardairs rondlopen die zich verdwaasd af lopen te vragen wat er nu eigenlijk waar misgegaan is.

Ach, misschien is het tijd om ook maar eens een eigen LEBcoin te gaan maken. Er zijn vast wel mensen te vinden die voor een paar sathoshi  mijn Leugen En Bedrog coins willen hebben.