Pagina's

donderdag 21 januari 2016

Bitcoinbendes en Eurobankrovers

Over Bitcoinbendes en Eurobankrovers


Het kan niemand ontgaan: Discussies over welk willekeurig onderwerp dan ook worden onder meer door de gretige mainstream media in het absurde en extreme getrokken om maar aandacht voor het eigen medium te trekken. Want de krankzinnige salarissen moeten betaald worden.

Of dat geld verdiend wordt met het verspreiden van een slecht betalende waarheid of met een sappig verhaal dat niet per se waar hoeft te zijn? Het maakt allemaal niet zoveel uit.

Dat mensen extra gevoelig zijn voor extreme meningen en dat er een steeds grotere polarisatie in de samenleving over de meest triviale onderwerpen ontstaat maakt evenmin iets uit. Geld is geld en geld stinkt niet.Dit geldt voor vrijwel elk maatschappelijk debat. En dus ook voor de cryptowereld. En zo zie je dan artikelen in kranten verschijnen over de "Bitcoinbende", bijvoorbeeld in "De Telegraaf" van gisteren omdat het hier een drugsbende betrof die ondermeer met Bitcoin betaalde. Over de "dollaroplichters" en de "eurobankrovers" hoor je nooit iets, want dan is het kennelijk niet de moeite waard om de valuta waarin het delict gepleegd is te vermelden. Dat hoort kennelijk alleen bij de levensgevaarlijke, criminele Bitcoins waar "het volk" koste wat kost tegen beveiligd moet worden.

Dat het volk een vraag als "wat is elektronisch geld" zoals de Bitcoin niet kan beantwoorden en dus voor de kennis van het onderwerp afhankelijk is van de media speelt geen rol.

De kennis van de Bitcoin is bij de media zelf zondermeer bedroevend slecht. Het is vooral gebaseerd op vooroordelen en zaken "die iedereen toch al weet" en die dus niet gecontroleerd behoeven te worden. Dat dit een behoorlijk scheef beeld geeft mag duidelijk zijn.  Of werkt de Bitcoin community zelf ook keihard mee aan de groei van de negatieve beeldvorming?
Hoe het zit met koersvorming? Analyses? Verwachtingen? Het EFL journaal geeft informatie over het gebruik van Bitcoin compleet met Bitcoin grafieken maar dat is nog een uitzondering. De gevestigde financiƫle instellingen laten Bitcoin in elk geval naar buiten toe links liggen. Vermoedelijk wordt er echter achter de schermen heel wat over nagedacht.

In het EFL-journaal nummer 10 verschijnt een dubbel-artikel over deze rare maar moderne vorm van communiceren, waar de cryptowereld behoorlijk onder te lijden heeft.

Het EFL-Journaal is te vinden op: http://egulden.org/flip/efljournaal9.html en de PDF versie op http://egulden.org/download/index.php?efljournaal9

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiƫle weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.