donderdag 7 januari 2016

Waarom Bitcoin het nieuwe goud niet is

Waarom Bitcoin het nieuwe goud niet is


Tegenwoordig worden we nog wel eens geconfronteerd met de uitspraak "Bitcoin is gewoon het nieuwe goud". Is dat zo? Of gedeeltelijk of helemaal niet? Laten we goud en Bitcoin eens op een aantal aspecten naast elkaar leggen om deze uitspraak eens te toetsen.

1. Goud en bitcoin zijn schaarse commodities.

Inderdaad heeft het algorithme van Bitcoin een ingebouwde schaarste. En goud is schaars van nature omdat het niet overal gevonden wordt. Wat de commodities Goud en Bitcoin ook gemeen hebben is de hoge beweeglijkheid. Eentje die vooral meedeint op de golven van de internationale politiek.

2. Je moet er moeite voor doen om goud en bitcoin te verkrijgen.

En die moeite hangt natuurlijk met die schaarste samen. Is er bij goud echter heel veel werk van onderbetaalde mijnwerkers noodzakelijk, bij Bitcoin is het een kwestie van het hebben van voldoende geld om in speciale apparatuur te steken. Apparatuur (mining hardware en software) die 24 uur per dag autonoom het werk doet zonder dat er verder iemand aan te pas komt. Wil je het nog gemakkelijker dan stort je wat bitcoin op de rekening van iemand die de apparatuur verhuurt en gaat het verder vanzelf omdat een ander het voor je doet. Het verkrijgen van bitcoin kost geen enkele inspanning. Alleen maar geld. Hoe meer geld, hoe meer Bitcoin.

Vergelijk dat eens met het bestaan van die mijnwerker. Niet dat een bezitter van goud daar een seconde over na zal denken, laat staan wakker van zal liggen,  maar dat is een ander verhaal.3. Toepassing buiten de financiële wereld.

Goud is niet alleen een kostbaar betaalmiddel, het kent ook vele toepassingsmogelijkheden. En dan hebben we het uiteraard over de fysieke versie van goud. Niet alleen vinden we goud in ons gebit en in de wereld van de sieraden bij de juwelier, maar ook in de wereld van de elektronica staat bol van de toepassingen, vooral op het gebied van verbindingen en connectoren. Het is niet zomaar dat het rendabel is om een oude smartphone uit elkaar te halen om het goud en andere gebruikte edelmetalen terug te winnen.

Dat er meer toepassingen voor goud zijn heeft twee effecten: Het vergroot de vraag en drijft daarmee de koers op en het legt een bodem in de koers. Immers, ook als speculanten en beleggers in de financiële wereld het goud los  zouden laten blijft de vraag naar fysiek goud voor de booming business in de elektronica. Bitcoin heeft geen fysieke variant, ken geen extra toepassingsmogelijkheden en is daardoor volledig overgeleverd aan de grillen van speculanten. Ook zijn er geen factoren die voor een stabiele bodem en daarmee veiligheid in slechtere tijden zorgen.

4. Verschil in vraag naar goud en bitcoin.

Vraag iemand ter wereld van de 7 miljard mensen waarmee we op deze aardbol samenwone of hij goud wil hebben en accepteert en hij zal positief antwoorden. Vraag dan  aan een willekeurig persoon of hij ook Bitcoin wil hebben en hij zal u of glazig aankijken Hij weet niet wat u bedoelt.

Tenzij hij behoort tot degenen in de wereld die wel weten wat bitcoin is en dan zal hij zeker "ja" zeggen. De schattingen over het wereldwijde aantal bezitters van Bitcoin lopen overigens uiteen tussen 50.000 tot 11.000.000 en er lijkt een zekere concensus te zijn rond de miljoen. Als het iemand van de media betreft zal hij zeggen dat hij niets met misdaad te doen wil hebben maar de media weten niet beter. Daar zit tussen de oren dat Bitcoin en misdaad samen gaan en dat krijg je nooit weg. Kranten en TV leven nu eenmaal van vooroordelen. Kortom, de vraag naar goud is zelfs als we van het maximale aantal bitcoinbezitters uitgaan een factor 650 groter. Gaan we van de consensus uit dan praten we over vraag die een factor 7000 groter is.  Voor bitcoin dat ingelopen is zijn we wel een eeuw of zo verder.

5. Secundaire of afgeleide handel

Naast de handel in fysiek goud kennen we de vele malen grotere handel in afgeleide producten of derivaten. Afhankelijk van de toepassing kunnen deze zowel prijsdempend als volatilty-vergrotend werken. Het effect op de koers van het eigenlijke product, de spotprijs, kan daarmee aanzienlijk zijn. Een secundaire handel in Bitcoin staat nog in de kinderschoenen. Hele kleine kinderschoenen.  Alleen in de schimmige wereld van het gokken met CFD's en Binaire Opties in de moderne online casino's vinden we de Bitcoin en soms Litecoin terug. Maar die wereld is nauwelijks een serieuze handel te noemen en deze laat zich het beste met pure gokken vergelijken.

Vanuit de professionele financiële wereld is er nog nauwelijks tot geen belangstelling voor Bitcoin. Alleen de  onderliggende blokchaintechniek wordt interessant gevonden. We moeten de handel in Bitcoin dus buiten de normale financiële wereld zoeken. Dat zal de neiging tot acceptatie binnen de financiële wereld niet snel vergroten. Goede Nederlandse Bitcoin grafieken vinden we voornamelijk in het EFL-Journaal 

Hoewel er dus zeker overeenkomsten zijn te vinden lijkt de kans dat Bitcoin ooit goud (gedeeltelijk) gaat verdringen een utopie. Hooguit geldt dit voor de groep bitcoinbezitters die liever bitcoin dan goud zal ontvangen.

Buiten die groep lijkt het nog lange tijd uitgesloten.

De grootste verdienste van Bitcoin is het fungeren als wisselstandaard voor altcoins en dat zal het voorlopig zeker blijven doen. Helaas een standaard die op de waan van de dag op en neer stuitert maar het is de minst slechte. Bitcoin als betaalmiddel staat nog in de kinderschoenen en heeft het probleem dat het betalen ermee geen enkele meerwaarde biedt voor zowel de aanbieder als de ontvanger. Integendeel, het kost vooral geld. Een zeer hoge drempel voor mensen buiten de technologiesector die het gewoon leuk vindt dat je met zoiets betalen kunt.

Qua koersvorming zal Bitcoin voornamelijk afhankelijk zijn van speculanten en politieke onrust omdat het geen fysieke toepassing kent zoals goud die voor de noodzakelijke stabilisatie en bodemvorming zorgt. En vandaar de kop van dit artikel.

Dit artikel is in iets afwijkende vorm ook verschenen in deel acht van het EFL-Journaal. U kunt het vinden op http://egulden.org/flip/efljournaal8.html#1 en de PDF versie op http://egulden.org/download/index.php?efljournaal8