donderdag 3 december 2015

Is kijken naar Gordon erger dan een 51% aanval?

Is kijken naar Gordon erger dan een 51% aanval?


Vraag iemand naar de grootste nachtmerrie van een Bitcoin aanhanger en hij zal u vertellen dat na het verplicht kijken naar een tv-programma met Gordon erin,  de 51% aanval zijn op één na grootste angst is. Dat klinkt dreigend. Zeker naar nu blijkt dat de altcoin Gulden een paar weken geleden in het weekend een dergelijke 51% aanval te verduren heeft gehad. Maar ze zijn er gelukkig nog.

Opmerkelijk is, dat de mening over de ernst van het gevaar per cryptocoin en per individu behoorlijk verschilt. In feite komt het er op neer dat iemand met een enorme hoeveelheid rekenkracht de munt als het ware tijdelijk alleen overneemt en dan binnen die tijd nare dingen kan gaan doen zoals het geld dat men bezit meermalen uitgeven. Een bezigheid die we wel herkennen van de overheid. Maar in een omgeving waar betrouwbaarheid en integriteit wél heilig zijn kan men dit verschijnsel niet hebben. De gevolgen van een  51% aanval zijn prima herstelbaar maar het in deze wereld zo belangrijke vertrouwen kan wel flink worden aangetast.

De benodigde hoeveelheid rekenkracht voor een munt waar veel belangstelling voor is zoals Bitcoin en Litecoin is behoorlijk groot. Voor altcoins is dat vaak veel minder. Is het bij Bitcoin technisch vrijwel onmogelijk om een 51% aanval te doen, bij sommige altcoins is dat een stuk eenvoudiger. Hoewel ook voor de aanval op collega gulden een enorme hoeveelheid rekenkracht gelijkertijd op de munt losgelaten moet zijn.En ook dat is iets wat niet veel mensen voor elkaar zullen weten te krijgen. We mogen dus wel aannemen dat er ergens op de wereld iemand met een enorme rekencapaciteit een bewuste aanval uit heeft willen voeren. Een dergelijke aanval moet goed georganiseerd en gepland zijn wil het enige kans van slagen hebben.

Tijd dus om het verschijnsel eens aan de tand te voelen in het EFL-Journaal. U vindt het terug op de gebruikelijke plaats: http://egulden.org/flip/efljournaal3.html#1 waar u ook een PDF versie op kunt halen als u dat prettiger vindt.