donderdag 17 december 2015

Het geheim van de blokketen cq blockchain

Het geheim van de blokketen cq blockchain 


Het blokketen concept (ook wel blockchain genoemd) wordt vaak beschouwd als één van de meest innovatieve internettechnieken van deze tijd. Oorspronkelijk voortgekomen uit de Bitcoin, biedt de blokketen-techniek veel mogelijkheden voor allerlei zaken waar nu nog centraal toezicht op nodig is.

Toezicht dat nu door speciale toezichthouders geregeld moet worden maar indien de data in een blokketenconstructie wordt ondergebracht kan dat vervallen omdat de blokketen door iedereen wordt beheerd en daarmee ook gecontroleerd wordt. Knoeien met de inhoud komt direct aan het licht en leidt tot afkoppelen van degenen die kennelijk kwaadaardig gedrag vertonen.

   

 Dat opent uiteraard enorm veel mogelijkheden in bijvoorbeeld de juridische en de financiële sfeer. En die worden dan ook op dit moment op vele plaatsen in de wereld bestudeerd op hun toepasbaarheid.

 Misschien zal Bitcoin uiteindelijk niet de financiële oplossing blijken die er nu mee wordt nagestreefd. In de praktijk zien we dat bij nieuwe technologie vaak niet de eerste partij die het gebruikt er een succes van maakt maar eentje die later komt en die de aanloopproblemen van de voorganger(s) weet te omzeilen.

Maar dat Bitcoin met de blokketen technologie iets heeft gemaakt met toekomst op velerlei gebied dat lijkt wel zeker te zijn. We gaan er ook buiten Bitcoin beslist nog heel veel van merken.

In het vijfde nummer  van het EFL-Journaal vinden we een eerste deel over de blokketen technologie achter EFL en vergelijkbare munten, de komende weken gevolgd door een serie afleveringen waarmee de techniek volledig wordt afgedekt. De Bitcoin analyses ontbreken natuurlijk ook niet en deze week  is er extra belangstelling voor de TSI, een afkorting die staat voor True Strength Index


 Het nieuwste nummer is te vinden op http://egulden.org/flip/efljournaal5.html#1 . De PDF is te vinden op http://egulden.org/flip/images/efljournaal5/efljournaal5.pdf