woensdag 3 juni 2015

En de winnaar is:

En de winnaar is:


Zoals de meeste mensen wel weten kent Nederland 2 Altcoins, van de Bitcoin afgeleid elektronisch geld, namelijk e-Gulden en Guldencoin.

Beide munten doen voor 95% hetzelfde. Maar voor de overige 5% zijn ze volgens kenners ontzettend anders. En voor veel volgers uit de community is "hun" coin dan ook de enige echt zaligmakende munt.

Het doet in een hoop opzichten aan een soort religie denken. Die denken en doen ook vrijwel hetzelfde maar willen dat absoluut niet horen. Het wij-zij denken is hier en daar tot een ware vorm van kunst verheven.

Op zich prima, we wonen (nog) in een redelijk vrij land en dat kan dus (nog) allemaal. Maar wat wel leuk is, is om eens een wat getalsmatiger analyse te maken. Getallen zijn niet zo emotioneel. Daarom haalt een goed computerprogramma ook beleggingsrendementen waar bankiers en andere deskundigen alleen maar van kunnen dromen.

In de aandelenwereld wordt de performance van aandelen vaak bekeken met een zogenaamde relatieve sterkte chart. Er zijn verschillende vormen van maar de meest voorkomende zet twee of meer fondsen in één grafiek na de koersen eerst genormaliseerd te hebben. Bij normalisatie (in deze context) wordt er een basismoment genomen en op 0 gezet. Bij alle verdere data wordt de rest als een percentage van het verschil met dat basismoment genomen. Dit is nodig om geen appelen en peren met elkaar te vergelijken.

Nu is dit beeld relatief gemakkelijk te manipuleren door mooie momenten uit te zoeken om de grafiek te beginnen. Als één van beide fondsen die je vergelijken wilt op een "mooie" waarde staat, bijvoorbeeld heel hoog of heel laag, dan zal dat de rest van de grafiek enorm beïnvloeden. Daarom werken dit soort grafieken bij voorkeur met vast periodes, bijvoorbeeld een jaar, halfjaar, kwartaal etc. Dan kies je in elk geval geen "mooie waarde" uit.

Onderstaand een tweetal relatieve sterkte grafieken van Guldencoin en e-Gulden.En wat zien we? Nu, eigenlijk niets. Beide munten gaan niet alleen qua aanpak voor het grootste deel gelijk op, ze doen dat ook getalsmatig. In de jaar grafiek valt op de NLG ondanks de lagere satoshi-waarde veel beweeglijker is. EFL is er een zee van rust bij vergeleken. Ook zien we veel toppen en dalen in grote lijnen samenvallen. Kennelijk zijn hier externe factoren van belang, bijvoorbeeld veel aandacht voor de Bitcoin die beide altcoins aansturen.
Dit verschijnsel in nog duidelijker bij de bovenstaande halfjaar grafiek. De beide munten bewegen vrijwel in hetzelfde ritme. Alleen de uitschieter van e-Gulden aan het eind verstoort het samen voortkabbelen een beetje.

Over drie maanden zal ik ze opnieuw maken. Een kijken hoe het er dan uitziet. Wie dan wel die winnaar is? Nu, voorlopig nog domweg een gelijkspel, zoals wel uit de grote lijn van de grafieken blijkt.