Pagina's

donderdag 2 april 2015

Wat is (een) Bitcoin

Wat is (een)Bitcoin

Bitcoin (we kunnen eigenlijk niet spreken van "een bitcoin" omdat dit iets fysieks suggereert) is in feite een digitale database. In deze database vinden we een adminstratie die zich het best laat vergelijken met een vorm van een boekhouding. Dat deze vergelijking voor hand ligt kunnen we wel zien aan het feit dat deze database in het engels de "ledger" wordt genoemd. Nu, dit is op zich niet vreemd, want ook het bedrag dat op onze bankrekening en spaarrekening staat is natuurlijk gebaseerd op een vorm van een administratie.

Wat wel bijzonder is, dat op elke computer die op het Bitcoin netwerk wordt aangesloten een kopie van deze administratie wordt bewaard. En dat er dus niet sprake is van slechts één kopie van die administratie bij uw bank.

Iedere computer in het Bitcoin-netwerk waar een kopie van de administratie wordt bewaard wordt in de bitcoin vaktaal een node genoemd. Hebt u een wallet? Dan kent u het verschijnsel dat bij het opstarten er iets geladen wordt. Kijk, dat is die administratie die geladen wordt en op dat moment is uw computer een node geworden in het bitcoinnetwerk. Klinkt leuk, toch?

Waarde van de bitcoin

Waarom heeft een bitcoin waarde. Heel simpel. De reden is dezelfde reden waarom mensen waarde toekennen aan de euro of de dollar. Ze weten niet anders dan dat dit geld waarde heeft. Je kunt het ruilen. Je kunt het ontvangen en uitgeven. Je kunt het sparen. En dat alles is met de bitcoin niet anders. Als we met voldoende mensen de bitcoin als "geld" gaan zien dan krijgt de bitcoin waarde. Dat klinkt misschien gek maar als een op u in laat werken waarom een euro nu eigenlijk waarde heeft, dan zult u toe moeten geven dat dit eigenlijk ook nergens op gebaseerd is. Ja, op vertrouwen in de politici in Brussel. En voor de dollar in Washington. Bij de bitcoin moet u dat vertrouwen hebben op miljoenen mensen die allemaal een kopie van de bitcoin bezitten. En daarmee een nagenoeg onverwoestbare munt hebben opgezet.

Wiskundige wetmatigheden

En daarnaast is bitcoin gebaseerd op pure wiskundige wetmatigheden. Geen vaag politiek gepraat of nog vagere economisch principes (waar elke econoom anders over denkt). En door de gespreide opslag niet aan te tasten door fraudeurs. Bijvoorbeeld mensen die het geld bij gaan drukken om het al bestaande geld minder waard te maken zodat de overheidsschulden gemakkelijker af te betalen zijn.

Geldschepping

In de wereld van het girale geld is geldschepping mogelijk. Als uw bank u een krediet geeft zonder onderpand, een persoonlijke lening bijvoorbeeld, dan ontstaat er nieuw geld. Immers. u kunt het uitgeven. Maar de bank is het niet kwijtgeraakt. Er is dus geld ontstaan. We spreken van geldschepping. Bij de bitcoin is dit onmogelijk. Het is niet mogelijk om op deze manier bitcoins te laten ontstaan. Bij een overboeking naar iemand ander wordt uw saldo minder en dat van die ander hoger. Meer gebeurt er niet. We zeggen dat er een transactie in bitcoins is gedaan.

U doet bij bitcoin leuk zelf mee

Uw transactie wordt overgenomen door een andere node die hem ook verwerkt in zijn kopie. En hem doorgeeft naar andere nodes. Omgekeerd krijgt uw computer als node ook de transacties van een andere node door en die wordt bij u verwerkt. U neemt dus via uw computer actief aan het netwerk deel. U geeft door. U controleert. U bent bezig. En dat doet u iedere keer als u de wallet opstart en opgestart houdt. Overigens merkt u er buiten een paar opstartmeldingen helemaal niets van.


uw (guldencoin) wallet synchroniseert zich volgens de blauwe balk 
onder in het scherm met de rest van het netwerk .Dus al mijn transacties staan ook bij een ander?

Klopt. En die van die ander staan (ook) bij u. Maar u kunt er niets mee. Want uw adres en uw wallet zijn niet aan uw persoon gekoppeld of te koppelen. Via de ledger is niets te achterhalen. Wel zodra u geld uit gaat geven in euro's of dollars. Dan wordt een bitcoinadres zichtbaar van degene die betaald. En die betaling is wel te traceren door de bank of degene die de betaling doet. Zolang het geld binnen het bitcoinsysteem blijft is het anoniem.

Is dat wel te vertrouwen?

Ja. Bij de bank dient u de bank en diens administratie te vertrouwen. Bij het bitcoin netwerk werken we (we doen immers zelf mee) met volslagen onbekenden. Maar die kunnen niets met uw extreem versleutelde gegevens doen. Bitcoin is niet op afspraken of vertrouwen gebaseerd maar op wiskundige wetmatigheden die niemand zo maar aan kan tasten. En zou er iemand gaan rommelen dan loopt zijn eigen node waarschijnlijk direct tegen de lamp omdat die verschillend wordt van de duizenden anderen om hem heen. En dan zal hij zeer snel als minimaal verdacht ontmaskerd en door het systeem geïsoleerd worden.

Alternatieven voor Bitcoin

Of er ook een alternatief is voor bitcoin? Jazeker, e-Gulden is een alternatief voor bitcoin dat in de blogpost uitgebreid wordt toegelicht.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.