woensdag 1 april 2015

Vooroordeel Elektronisch geld: Het verspreidt virussen

Vooroordelen Elektronisch geld: Het verspreidt virussen

Iets wat ook regelmatig de kop opsteekt is het "nieuws" dat er kwaadaardige code zoals een virus mee kan liften met elektronisch geld ,bijvoorbeeld door het besmetten van de onderliggende administratie, de zogenaamde blockchain. Een mooi voorbeeld van een stukje paniekzaaien is bijvoorbeeld dit artikel dat ongetwijfeld een eigen leven zal gaan leiden.

Op zich is dit allemaal volkomen waar. Het is net zo waar als het feit dat ongeveer alles wat we op internet binnenhalen besmet kan zijn. Het aantal websites dat malware (schadelijke code die op uw harde schijf zoek gaat naar bijvoorbeeld bankrekeninggegevens) op uw computer probeert te zetten is enorm. Onze eigen scanners slaan regelmatig aan op websites van de grote Nederlandse dagbladen. Het is dan niet zozeer de krant zelf, maar dan zit de code verborgen in een advertentie die men argeloos plaatst. De plaatser gaat er dan van uit dat het hier een niet-verdachte bron betreft en dat niemand die controleert. Helaas voor hen zijn er nogal wat wantrouwende personen.

Een goede scanner, zoals die van ESET (http://www.eset.com/nl/) haalt het er echter feilloos uit. En aangezien deze scanners echt alles oppikken dat van buitenaf komt, zal ook malware die via elektronisch geld de computer binnenkomt blokkeren. Nogmaals, het is niets anders dan dat schattige gif-plaatje met die leuke jonge katjes dat op Facebook wordt geplaatst. Overigens, heeft u Facebook wel eens gescand op dit soort rommel? kan ook een eye-opener zijn. Deze leverancier levert er een gratis scanner voor. Moet u toch eens doen. Hier maakt trouwens niemand zich zorgen over. En zeker de media niet.

Het is vreemd dat media zich steeds weer lenen om dit soort indianenverhalen over de wereld in te helpen. Wat men beweerd is niet onwaar maar door de uitleg en de context wordt er steeds weer een negatief beeld versterkt, dat kennelijk vooral bij deze media wortel heeft geschoten..