vrijdag 3 april 2015

Vooroordeel elektronisch geld: Het is een ponzischema

Vooroordeel elektronisch geld: Het is een ponzischema

Een ponzischema is een op zich heel bekende oplichterstruc die nog altijd veelvuldig wordt toegepast in kettingbriefachtige constructies om snel rijk te worden. Het ponzischema is genoemd naar dhr Ponzi die een manier vond om via antwoordcoupons voor postzegels geld te verdienen. Hij beloofde de mensen die bij hem gingen beleggen dan ook hoge rendementen.

En die betaalde Ponzi ook keurig netje uit. Want de nieuwe inleg groeide zo snel dat het mogelijk was de zogenaamde rendementen uit te betalen met de inleg van de nieuwe klanten. Ponzi heeft dit vele jaren volgehouden. Want hij had een groep enthousiaste beleggers van het eerste uur om zich heen die wel voor reclame voor zijn aanpak zorgden.

Maar er zijn meer bekende voorbeelden zoals de in 2009 ontdekte fraude van de beursgoeroe Madoff, die op een vergelijkbare manier te werk ging als dhr Ponzi, maar internationaler en met veel grotere bedragen werkte. Veel hooggeplaatsten liepen achter Madoff aan en hij had ook gerenommeerde banken als klant. Waarvan velen met de brokken bleven zitten.

Terug naar het elektronisch geld. Bij elektronisch geld is in het geheel geen sprake van belofte van rendementen. Je koopt het om er betalingen mee te gaan doen. En naarmate meer mensen betalingen doen zal de waarde stijgen. Maar die stijging is dan niet beperkt tot de early adopters maar komt aan iedereen ten goede die over elektronisch geld beschikt.

Elektronisch geld met een ponzischema vergelijken is een prima stukje appelen met peren vergelijking. Meer niet en geeft slechts aan dat degene die met dit verhaal aan komt zetten weinig van zowel Ponzi als van elektronisch geld heeft begrepen.