Pagina's

vrijdag 3 april 2015

Vooroordeel elektronisch geld: Het is een ponzischema

Vooroordeel elektronisch geld: Het is een ponzischema

Een ponzischema is een op zich heel bekende oplichterstruc die nog altijd veelvuldig wordt toegepast in kettingbriefachtige constructies om snel rijk te worden. Het ponzischema is genoemd naar dhr Ponzi die een manier vond om via antwoordcoupons voor postzegels geld te verdienen. Hij beloofde de mensen die bij hem gingen beleggen dan ook hoge rendementen.

En die betaalde Ponzi ook keurig netje uit. Want de nieuwe inleg groeide zo snel dat het mogelijk was de zogenaamde rendementen uit te betalen met de inleg van de nieuwe klanten. Ponzi heeft dit vele jaren volgehouden. Want hij had een groep enthousiaste beleggers van het eerste uur om zich heen die wel voor reclame voor zijn aanpak zorgden.

Maar er zijn meer bekende voorbeelden zoals de in 2009 ontdekte fraude van de beursgoeroe Madoff, die op een vergelijkbare manier te werk ging als dhr Ponzi, maar internationaler en met veel grotere bedragen werkte. Veel hooggeplaatsten liepen achter Madoff aan en hij had ook gerenommeerde banken als klant. Waarvan velen met de brokken bleven zitten.

Terug naar het elektronisch geld. Bij elektronisch geld is in het geheel geen sprake van belofte van rendementen. Je koopt het om er betalingen mee te gaan doen. En naarmate meer mensen betalingen doen zal de waarde stijgen. Maar die stijging is dan niet beperkt tot de early adopters maar komt aan iedereen ten goede die over elektronisch geld beschikt.

Elektronisch geld met een ponzischema vergelijken is een prima stukje appelen met peren vergelijking. Meer niet en geeft slechts aan dat degene die met dit verhaal aan komt zetten weinig van zowel Ponzi als van elektronisch geld heeft begrepen.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiƫle weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.