Pagina's

zaterdag 25 april 2015

Het kwartje van kok komt terug

Het kwartje van kok komt terugDe invoering van elektronisch geld is niet echt eenvoudig. In een stuk over de distributieproblematiek zijn we daar wel eens eerder op ingegaan. Maar het probleem daagt wel mensen uit om met originele ideeën op de proppen te komen.

De wat oudere lezers herinneren zich Wim Kok nog wel. De PVDA-minister-president die later voor het grote geld koos. Daarvoor was hij minister van financiën. In die ministertijd was er in 1991 een tijdelijke accijnsverhoging op autobrandstof van 25 cent. Wat de geschiedenis ingegaan is als het kwartje van Kok. Want hoewel al heel wat regeringen en oppositiepartijen hebben aangekondigd eindelijk eens te stoppen met dit tijdelijke kwartje en het terug te geven aan de burger, is het uiteraard nooit teruggekomen. Niets is zo permanent als iets tijdelijks, zo zegt men wel.

De community van de altcoin Guldencoin gaat hier iets aan doen. Via een speciale website (www.kwartjeterug.nl) kondigt men aan iets aan dit onrecht te gaan doen. Een loffelijk streven, dat natuurlijk zondermeer navolging verdient van andere altcoins.De eerste indruk die de website geeft (zie bovenstaande afbeelding) is dat er ook echt een kwartje terugbetaald wordt maar goed lezen leert dat het om een kwart Eurocoin gaat. Overigens iets waar een jurist wel eens raar naar zou kunnen kijken. Want misleiding ligt hier op de loer. Maar goed, we kunnen er met enige moeite uithalen dat het om een kwart Guldencoin gaat en niet om een echt kwartje.

En dan wordt het toch wel een lastig verhaal. Laten we er eens wat aan rekenen:

Op dit moment is een guldencoin naar boven afgerond ongeveer €0,001. Een kwart daar van is dus €0,00025 Dit is het aangeboden "kwartje" dat men terug krijgt.

Om 1 echte euro te verdienen moet ik dus 4000 liter diesel tanken. Mijn auto rijdt 1 op 20. Dat zijn dus 80.000 km. Ofwel 2 keer de hele aardbol rond tuffen. Best een flinke klus om één euro te verdienen. Dat wordt een heel laag uurloon. Komt nog bij dat ik daar nog 80 x een foto van een bon moet maken, die in moet sturen en af moet wachten tot iemand mijn "declaratie" heeft goedgekeurd. Een nogal omslachtige procedure die waarschijnlijk alleen de echte die-hards op het gebied van cryptovaluta aan zal spreken.

Uiteraard gaat men er van uit dat de guldencoin ooit meer waard zal worden. En waarom ook niet. Maar om dan op dit moment al een dergelijke website in het leven te roepen lijkt eerder hilarisch dan een serieuze poging om elektronisch geld te promoten.

De reactie zal beslist niet zijn dat de doorsnee Nederlander nu naar de benzinepomp racet met de NIKON onder de arm om de tankbon te fotograferen en direct op te sturen. Om voor al die moeite uiteindelijk één eurocent te verdienen per volle tank. Gezien het feit dat meeste mensen nu al niet omrijden om een paar eurocent per liter te besparen kun je je afvragen of hier geen sprake is van een soort luchtkasteel.

Maar goed, de website belooft ons "geweldige aanbiedingen" dus laten we rustig afwachten wat Guldencoin allemaal voor ons in petto heeft en tot die tijd hebben we uiteraard bewondering voor de creativiteit.
Gebruikte begrippen in kwartje van Kok


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

altcoin
  ... De bitcoin was één van de eerste elektronische munten gezien het succes van de deze munten kon uitbreiding uiteraard niet...Lees meer
elektronisch geld
  ... onder het klassieke begrip elektronisch geld of electronic money verstaan we een bankkaart of andere betaalpas...Lees meer
euro
  ... de euro is de munteenheid van de europese unie ingevoerd in 2001 en eerder in de financiële wereld de deelnemende...Lees meer
geld
  ... het ons maar al te bekende geld is in feite een geformaliseerde vorm van koopkracht of van vermogen...Lees meer
laten
  ... onder laten verstaan we het afgeven van koersen waartegen men effecten of valuta wil verkopen ook wordt het gebruikt als...Lees meer
reactie
  ... een reactie is een forse plotselinge koersdaling van een fonds of van de aandelenmarkt in zijn geheel...Lees meer
stuk
  ... een stuk is een andere benaming voor een aandeel of een obligatie...Lees meer

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.