Pagina's

zaterdag 4 april 2015

Vooroordeel elektronisch geld: er zit een nationalistische organisatie achter

Vooroordeel elektronisch geld: er zit een nationalistische organisatie achter"Terugkeer naar de Gulden". Het is een bekend partijpunt van verschillende politieke organisaties waarbij de één wat meer bombarie maakt dan de andere. Maar dat het een partijpunt is, is bij een groot deel van de Nederlanders inmiddels wel doorgedrongen. Op hetzelfde moment moet een groot deel van de Nederlanders niet veel van dit nationalisme hebben dus dat geeft wrijving in politiek en samenleving, iets dat iedereen die wel eens een krant leest zelf kan constateren.

Als er dan een groepering opstaat die de E-gulden in wil gaan voeren is de link al heel snel gelegd. Er wordt vanuit gegaan dat één en ander vanuit de politiek wordt aangestuurd.

Inderdaad, de achtergrond van de e-gulden is niet erg positief tegenover de euro en andere munten als bijvoorbeeld de dollar. Met name het drukken van geld door de ECB (eufemistisch "quantitative ease" of nog liever bijna teder QE genoemd) is een doorn in het oog omdat het vooral het bezit van kleinere spaarders en hun pensioenen volledig uitholt. Dat de achterliggende reden vooral monetaire financiering betreft die het de overheden mogelijk maakt om ooit van de staatsschuld af te komen omdat die niets meer waard is, ziet de doorsnee burger niet in en die laat deze overheden dan ook hun vernietigend werk doen. Sterker nog, men stemt er op.

Bijdrukken van geld is in de mechanismes van elektronisch geld per definitie onmogelijk. Wel komen er munten bij. Was de Bitcoin ooit de enige munt, inmiddels tellen we er 700 en er komen er belist nog wel een aantal bij. Maar, zullen velen nu zeggen, dat is toch ook een vorm van geld bijdrukken? Nee, dat is het niet, omdat een nieuwe munt (men spreekt van een altcoin) in het begin geen waarde heeft. Een bijgedrukte euro kan direct uitgegeven worden en volwaardig meedoen.

Een nieuwe "dingescoin" zal eerst waarde op moeten bouwen wil je er iets mee kunnen kopen. In dat opzicht gaat de vergelijking met het bijdrukken van geld dus volkomen mank.

Maar dat munten als de E-gulden en de guldencoin een politieke achtergrond zouden hebben is dus iets dat de plank volkomen misslaat. Misschien dat je in de verte nog wel overeenkomsten in de doelstellingen kunt zien, maar verder is de wijze waarop dit doel bereikt moet worden een totaal verschillende.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.