donderdag 2 april 2015

block en blockchain

block en blockchain

Termen die je in de wereld van het elektronische geld nog wel eens tegenkomt zijn block en blockchain. Maar wat zijn dat?

Transactie

Nu, over de technische uitvoering zou je een boek(je) kunnen schrijven maar laten we het even wat versimpelen. Voor het overboeken van elektronische geld van de ene naar de andere portemonnee is net als bij elke andere vorm van giraal geld een zogenaamde transactie nodig. Iets van "Piet stuurt 50 efl naar Jan".

Dit is een voorbeeld van transactie die door de onderliggende software op zeer ingewikkelde wijze wordt versleuteld en opgeborgen in de ledger, de administratie van het elektronische geld waarvan zich een kopie op uw computer bevindt.

Block

Deze transactie wordt bewaard in een zogenaamd block. Een block is niets anders dan een verzameling transacties. Zeg maar de boeken die je vroeger in een papieren boekhouding aantrof.

Nu zeggen al die transacties op zichzelf niet zoveel als je de volgorde niet weet. Want in deze voorbeeldtransactie dient Piet wel minimaal 50 efl te bezitten om de overboeking te kunnen doen. Dan moeten er eerdere transacties geweest zijn waardoor die 50 efl op de rekening van Piet terecht zijn gekomen.

Blockchain

Voor het in de juiste volgorde zetten van deze transacties zorgt de blockchain. En daarnaast maakt deze allerlei controles en ingebouwde veiligheden mogelijk.

Een simpele voorstelling van een zeer ingewikkeld, wiskundig proces. Maar de blockchain is wel een proces dat zoveel ingebouwde veiligheid biedt dat er voor het opslaan van allerlei vertrouwelijke informatie op internet naar gekeken wordt.

Wat dat betreft was Bitcoin niet alleen de eerste vorm van elektronisch geld maar zal bitcoin over enkele jaren waarschijnlijk ook trendsetter blijken te zijn op het gebied van opslag en transport van vertrouwelijke informatie via internet.