donderdag 2 april 2015

Bitcoin in gebruik

Bitcoin in gebruik

Als we het hebben over geld dan zien we zaken als bankbiljetten en munten voor ons. Die we bewaren in een portemonnee of een spaarvarken. Lastiger wordt het al bij giraal geld. Dan zien we alleen een getal. Dat getal is ons saldo bij één of andere bank. En als we betalingen ontvangen wordt het getal groter en doen we een betaling dan wordt het getal kleiner. Tot zover allemaal niet zo spannend. Hoe het getal dat we op ons bankafschrift, app of online bankieren-schermpje zien tot stand komt en hoe het opgeslagen is, is iets waar we ons geen zorgen over maken.

Eigenlijk zouden we bij een wallet met elektronisch geld gewoon hetzelfde moeten doen. Want ook daar is de manier waarop het bedrag tot stand komt eigenlijk helemaal niet van belang. Om er mee te werken is het voldoende als we weten hoe we een bedrag kunnen ontvangen en kunnen betalen.

De vraag wat een bitcoin is en hoe die er dan uitziet is dus ook op zich helemaal niet interessant. Er zijn in elk geval geen munten of bankbiljetten van. Wel betaan er al pinautomaten die echter uitbetalen in euro's of dollars.

Het feit dat er niets fysieks is, dat we geen bitcoin uit kunnen laten betalen, maakt de bitcoin tot een vreemd en daarom in de ogen van bepaalde mensen verdacht iets.

Dat heeft ook te maken met de beloften die volgens sommige mensen gepaard gingen met de bitcoin en waarvan het de vraag is of die realistisch of zelfs zinvol zijn. Vragen die de media graag af en toe even stellen en meestal om er dan iets negatiefs mee te suggereren.

Een probleeem van de bitcoin is dat deze een tijdje als een soort hype niet uit het nieuws te slaan was. Dat zorgde voor verwachtingen. Nu is de hype een beetje minder en zijn de media weer met andere zaken bezig. Het feit dat het even rustig rond de bitcoin doet sommigen dan ook denken dat het wel over is. Niets is minder waar. De bitcoin is gewoon even geen hype in de media. Het is geen rage meer. Een rage of een hype duren immers nooit echt lang. Maar dat rage of hype gevoel komt beslist wel weer.

De technologie achter de bitcoin zou volgens sommigen de banken overbodig maken. Ook dit is zo'n verwachting die nergens op was gebaseerd. De techniek achter bitcoin kan heel veel zaken anders maken. Dat klopt. Maar omkeren is gevaarlijk en het feit dat er nog steeds banken bestaan dan maar zien als het feit dat de bitcoin DUS mislukt is, is een gemeen stukje redeneren.

Iemand die de moeite neemt om zich er in te verdiepen ziet een munt, een financieel systeem misschien wel, met nog veel beloften en dat eigenlijk nog in een beginfase zit. Het groeit hard. Het aantal mogelijkheden en toepassingen groei explosief. Maar het is nog te vroeg om te verwachten dat alle beloften nu al waargemaakt zouden moeten zijn.

Terug naar de vraag wat die bitcoin nu eigenlijk is. Nu, daar bestaan vele technische websites, boeken en weblogs over waar we gaarne naar verwijzen.

Voor uw auteur is de bitcoin gewoon een bedrag in zijn wallet. Een bedrag waar hij minimaal evenveel vertrouwen heeft als in de cijfers op zijn dagafschrift.