donderdag 26 maart 2015

Vooroordelen elektronisch geld: Piramidespel

Vooroordelen elektronisch geld: PiramidespelVoor heel veel Nederlanders is alles wat ook maar enigszins afwijkt van hetgeen men dagelijks gewend is een piramidespel. In de jaren '90 waren deze piramidespelen heel bekend. Of in veel gevallen berucht.  Ze hebben sporen van verwoesting achtergelaten in vrienden- en familiekring.

Niet al te slimme personen vielen massaal voor de verleidingen van deze eenvoudige rijkmakers waar je niets voor behoefde te doen. Je kocht een deelname en mocht dan weer andere mensen lid maken die dan bij jou een deelname moesten kopen. En al je voorgangers in de ketting kregen ook nog een bijdrage. Een ideaal systeem op het eerste gezicht. Totdat vervelende mensen het feestje verstoorden door er aan te gaan rekenen. En het al snel bleek dat minimaal de gehele wereldbevolking mee diende te doen als we op het 10e niveau aangeland waren. Hebt u interesse in de berekening, die is [hier] terug te vinden.

Al heel snel konden mensen geen nieuwe klanten meer vinden en stopte het piramidespel. Alleen degenen die er heel vlug bij waren kunnen er iets aan verdiend hebben, verder heeft het iedereen alleen maar geld gekost en lelijke gezichten opgeleverd.

Kortom, de angst voor een piramidespel zit er tot op de dag van vandaan goed in. Al was het maar omdat heel veel mensen de narigheid van nabij hebben meegemaakt.

Vergelijking elektronisch geld met een piramidespel

Bij een piramidespel gokken we op steeds meer deelnemers met geld dat er nog niet is maar dat nog verdiend moet worden door steeds meer nieuwe deelnemers te winnen.

Bij elektronisch geld is de hoeveelheid geld exact bekend en bij transacties ontstaat er geen geld en verdwijnt er geen geld. Het verandert alleen van bezitter. Er is geen sprake van ongecontroleerde groei en er is geen sprake van steeds meer deelnemers zien te vinden die een bijdrage moeten gaan leveren.

Kortom, de vergelijking tussen piramidespelen en elektronisch geld gaat volkomen mank. Iemand die met deze vergelijking aan komt zetten heeft het principe van elektronisch geld op geen enkele manier begrepen. Enige voorlichting aan deze personen zou dus wenselijk zijn maar we lopen het grote risico dat deze mensen er zelfs geen kennis van willen nemen.