vrijdag 27 maart 2015

Waar is mijn elektronische geld?

Waar is mijn elektronische geld?

Een groot verschil van elektronisch geld met geld als de euro en de dollar komt voort dat deze niet ondersteund worden door een onderliggende waarde, zoals dat bijvoorbeeld goud was. U hebt met uw biljet van van 5 euro dan ook geen aandeel in "iets" dat ergens zou liggen. Dat was vroeger wel. Uw bankbiljet kon u toen in theorie inwisselen in een hoeveel goud ter waarde van 5 euro.

Bij elektronisch geld ligt er wel degelijk een onderliggende waarde achter. Elektronische munten, moeilijk te maken. Alleen met heel veel rekenkracht op een computer is een dergelijke munt te maken. Dat kost geld aan computercapaciteit en elektriciteit. Ze worden "in the cloud" opgeslagen, zoals dat heet.

In uw portemonnee of wallet kunt u zien welk deel van de munten in de cloud van u is. Hoeveel u er bezit en tot wel aantal achter de komma. Bij een bitcoin kunnen we tot een honderdmiljoenste gaan (1 satoshi) dus dat zijn flink wat cijfers achter de komma.

Nu liet men vroeger zijn goud en zilver natuurlijk ook niet rondslingeren. Dat ging naar een veilige bewaarplaats ofwel naar een kluis achter het schilderij met het portret van één van onze voorvaderen erop.

Voor die kluis was een sleutel nodig. Bij een kluis bij een bank zelfs meerdere om hem te openen, maar de eigenaar had altijd de unieke sleutel in handen. Het was meestal een bijzondere sleutel die de "hakkenbar" in het winkelcentrum op de hoek niet even kan kopiëren.

Bij de wallet op uw computer is dat niet anders. De sleutel is ook hier een bijzonder exemplaar dat in de software zit "ingebakken" en dat u dus niet zomaar even kunt wijzigen. Maar dat betekent wel dat iedereen die uw computer steelt via die software bij uw wallet en dus bij uw sleutel kan komen. En daarom hebben we er nog eentje. Een wachtwoord van 10 cijfers en letters dat alleen u weet. En zonder dat wachtwoord is het niet mogelijk om elektronisch geld over te schrijven naar een ander.

Kortom, elektronisch geld lijkt in veel opzichten op het geld van vroeger dat nog edelmetaal als onderpand had. En daarmee lijkt het minder op de munten als de euro en de dollar die slechts bestaan bij de gratie dat men voldoende vertrouwen in de overheid heeft en houdt.