Pagina's

donderdag 26 maart 2015

Is Elektronisch geld een beleggingsobject?

Is Elektronisch geld een beleggingsobject?Die vraag zal in kringen van "echte beleggers" met hoongelach ontvangen worden. Natuurlijk is elektronisch geld niet geschikt om in te beleggen. Beleggen doe je in echte waarden. Bijvoorbeeld in aandelen of  in staatsobligaties. Die hebben wel een negatieve rente maar ach, wie let daar nu op? Betaal je toch een paar centen bij?

Zo zou je een aantal jaren geleden ook met hoongelach ontvangen zijn als je gezegd had dat binnen korte tijd de enorm goed aangeschreven aandelen ABN, FORTIS, SNS, FOKKER, DAF en nog wat andere typisch Nederlandse bedrijven van de effectenmarkt zouden verdwijnen. Of dat je inderdaad bij staatsobligaties bij moet betalen inplaats van dat je rente vangt?

Het 300 x de waarde van een aandeel Baan betalen was echter in de jaren '90 een vanzelfsprekend iets. Baan ging de Koninklijke olie van de toekomst worden. Dat wist iedereen. En iedereen kon het zien. Nou ja, na enkele jaren als achtbaanaandeel is Baan van de beurs verdwenen voor een paar dubbeltjes. En iedereen zat met de kater. Maar een echte belegger lacht daarom. Die weet dat hij goed zat. Maar de beurs en het aandeel en dergelijke zaten even tegen.

Maar stel nu eens dat elektronische geld WEL doorbreekt? Er gebeuren gekkere dingen op de financiële markten zoals hiervoor al aangegeven. Als bijvoorbeeld e-gulden doorbreekt en geaccepteerd wordt dan kan de koers in korte tijd van €0,005 naar €500 gaan. E-gulden is een schaarse munt. Er gaan er slechts 21 miljoen van komen. En daarmee moet dan de gehele Nederlandse economie betaald worden. De waardes van de e-gulden (en andere elektronische valuta) zullen de pan uitrijzen.

Zou elke spaarder en belegger niet een klein bedrag moeten beleggen of sparen in een dergelijke munt? Inderdaad met een risico maar als het bedrag niet te groot is moet dat kunnen, toch? Op dit moment koopt u voor €20 euro nog 2500 e-gulden. Wat als die inderdaad naar de €500 zouden klimmen? (En  Bitcoin heeft zoals hieronder staat al bewezen dat dat kan!), dan is uw €20 euro na die doorbraak wel één en een kwart miljoen euro waard...


Bitcoin

Het eerste Bitcoin blok is ontstaan op 9 januari 2009 om 02:54:25.  Bitcoin bestaat daarmee inmiddels 6 jaar en zat toen in een vergelijkbare situatie als munten als E-gulden en Guldencoin nu. In februari 2010 werd de eerste pizza besteld en betaald met bitcoin door ene "laszlo" : 2 Pizzas voor 10.000 Bitcoin  Nu noteert de Bitcoin constant zo rond de 200 US-dollar. Dat betekent dat als de pizzabakker zijn bitcoins netjes naast zijn bakoven bewaard heeft dat die nu $2.000.000 waard zouden zijn in zes jaar. Geen slecht rendement.Een staatslot heeft meer risico

Durft u het risico aan om niet mee te doen? Staatsloten zijn duurder! E-gulden heeft bijvoorbeeld een spaarplan waar al met zeer geringe middelen aan deelgenomen kan worden. Werp er eens een blik op zou ik zeggen. Wat heeft u te verliezen? Het bedrag van een treinkaartje Leiden Utrecht retour! En dan is het ook nog maar de vraag of de trein rijdt.

En u kunt natuurlijk ook altijd geld op staatsobligaties gaan toeleggen. Dan hebt u in elk geval de zekerheid dat u dat geld kwijt bent.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.