Pagina's

maandag 30 maart 2015

Vooroordeel Elektronisch geld: Het is voor en van criminelen

Vooroordeel Elektronisch geld: Het is voor en van criminelen

Enige tijd geleden doken er koppen op in de media over het gebruik van Elektronisch geld door criminelen. Met name de Bitcoin moest het daarbij ontgelden.

Een beruchte zaak werd bijvoorbeeld de website Silk Road. Dit was een website die fungeerde als een soort online zwarte markt. De site werd in 2013 offline gehaald. Op het platform werden vooral illegale zaken als drugs en wapens verhandeld. Er werd betaald met bitcoin, wat uiteraard door de media zeer werd uitvergroot.

En dat gold met name ook voor een nieuw fenomeen, de met zogenaamde ransomware besmette computers. Hierbij werd de computer geïnfecteerd met een virus dat er voor zorgde dat de computer bij de eerstvolgende start vastliep en alleen weer vrijgegeven kon worden met een wachtwoord. Dit wachtwoord verkreeg men pas als er een bedrag in bitcoin was overgemaakt aan de criminelen die de computer besmet hadden. Iets wat de mensen kennelijk benauwder maakte dan het feit dat hun computer besmet geraakt was.

Dat bankrovers een voorkeur hebben voor euro's en dollars vinden de media overigens niet iets dat aan de munt zelf te wijten is.

Natuurlijk is de bitcoin te misbruiken voor criminele doeleinden. Ook in dat opzicht doet deze vorm van Elektronisch geld niet onder voor elke andere valuta. En het is ook nog geen voor de hand liggende keuze, want hoewel ook hier weer het verhaal de wereld in geholpen is dat bitcoins niet te traceren zouden zijn, is het maar de grote vraag of dit zo is. Het is veel misschien veel werk, dat wel. Maar het is in principe mogelijk.

Kortom, de criminele inslag van de Bitcoin moet zoals zoveel onzin over deze munt naar het rijk der fabeltjes worden verwezen.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.