Pagina's

zaterdag 28 maart 2015

Vooroordelen Elektronisch geld: "Het is beleggingsfraude"

Vooroordelen Elektronisch geld: "Het is beleggingsfraude"Je hebt wel eens het gevoel dat je geen krant meer open kunt slaan of er wordt wel aandacht besteed aan een vorm van beleggingsfraude. U kent het wel. Een snelle jongen met een goed verhaal bepraat mensen om geld te steken in een belegging. Het gaat meestal om een belegging in iets exotisch. Een simpel beleggingsfondsje is er meestal niet bij. Ook gaat het bijna altijd om investeringen van meer dan €50.000 want dan is er geen verantwoording schuldig aan de Autoriteit Financiële Markten.

Het geld wordt daarna vaak omgezet in dure auto's. jachten, mooie vrouwen en andere aantrekkelijke zaken. Maar het wordt niet belegd. Wel wordt een deel van de inzet gedurende één of twee jaar gebruikt om een zogenaamd rendement uit te betalen zodat deze fraudevorm een flinke tijd volgehouden kan worden.

Er is maar één reden dat deze simpele vorm van frauderen zo eenvoudig is, zo vaak voorkomt en zo lang volgehouden kan worden en dat is dat de hebzucht van mensen geen grenzen kent. Als mensen denken ergens gemakkelijk rijk mee te kunnen worden dan zetten ze alle nuchterheid en ratio opzij. Vooral mensen die al wat geld hebben lijken er aan verslaafd te raken en willen alleen maar meer. Meer. Meer. En dan is die aardige jongen met dat goede verhaal best bereid om als huisdealer voor deze verslaafden op te treden.

Maar er is nog een aspect. Als men het doorkrijgt is de drempel om naar de politie te stappen heel hoog. Niet alleen schamen de slachtoffers zich dat ze er in getrapt zijn, de kans dat de politie het oppakt is ook heel klein.

Mensen lezen de gevallen die wel justitie en daarmee de media halen en zijn geneigd om iedereen die met iets op het gebied van geld aankomt en die niet bij een "nette bank" werkt op voorhand te wantrouwen.

Op het moment dat elektronisch geld gepresenteerd zou worden als simpele snelle rijkmaker dan gaan alle hakken in de grond en wordt er niet meer serieus naar het product gekeken, hoe goed het ook is. Het is dus van groot belang een realistisch beeld te scheppen. Natuurlijk hebben de early adopters van  Bitcoin daar leuk aan verdiend. Maar dat doet iedereen die in een vroegtijdig stadium en een bedrijf of een product stapt voordat de massa het doorkrijgt. Daar hoef je geen elektronisch geld voor te hebben.

Elketronisch geld kan, mits met mate en verstand ondergebracht in een goed gespreide portefeuille, een interessante beleggingsvorm zijn met de onvermijdelijke koppeling van een hoog rendement met een hoog risico. Als we dat risico in de hand houden door met mate te investeren dan is de beschuldiging dat elektronisch geld een vorm van beleggingsfraude zou zijn, inderdaad een volkomen uit de lucht gegrepen vooroordeel.

Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.