Pagina's

woensdag 25 maart 2015

De positieve eigenschappen van Elektronisch geld

De positieve eigenschappen van elektronisch geld


 • Elektronisch geld is geld dat van één eigenaar is (degene die het verdiend heeft) en blijft.
 • Elektronisch geld wordt dus niet wordt "beheerd" door een bank of een centrale bank.
 • Elektronisch geld is géén schuldpapier zoals bijvoorbeeld de euro of de dollar maar een direct gedeeltelijk eigendom van het onderpand. Vergelijk het met een gouden muntje van vroeger dat wel degelijk gebaseerd was op onderpand. Goud in dit geval.
 • Elektronisch geld is dus gebaseerd op een onderpand met een waarde (het heeft een zogenaamde intrinsieke waarde) in tegenstelling tot schuldpapier dat alleen indirect recht geeft op een onderpand. Want het onderpa nd van de Euro, Dollar etc is, is niet geheel duidelijk. Het is iets van een soort vertrouwen in een overheid die er wel goed voor zal zijn.
 • Met elektronisch geld kan niet gesjoemeld worden door financiële instellingen of een door enkel individu zoals dat met de euro (helaas) wèl kan. Als de ECB bankbiljetten gaat drukken onder politieke druk dan betekent dit dat bestaand spaargeld direct minder waard wordt. Elektronisch geld kan helemaal niet bijgemaakt worden door deze onverantwoordelijke figuren zoals die in de politiek legio te vinden zijn.
 • Banken en andere tussenpersonen spelen dus geen enkele rol in het betalingsverkeer met elektronisch geld en kunnen dus niet verstoren en vooral niet kostenverhogend optreden.
 • Je kunt gewoon elektronisch geld ontvangen als betaling.
 • Je kunt gewoon met elektronisch geld je rekeningen betalen.
 • Je kunt het sparen en er zijn beleggingsvormen in mogelijk
 • In tegenstelling tot Euro's en Dollars zal elektronisch geld vanzelf meer waard worden in plaats dat door inflatie waarde verliest. Inflatie is bij elektronisch geld per definitie onmogelijk
 • Fraude door kwaadwillenden met het onderliggende systeem is nagenoeg onmogelijk.


Over dit weblog.

Dit blog is onafhankelijk en heeft geen enkele connectie met welke Elektronische munt dan ook. Wij proberen alleen de wereld van elektronisch geld nuchter en vooral eens niet-technologiegedreven weer te geven. Dit met een oog voor de problemen die de invoering met zich brengt.

We proberen daarbij op de stoel van de GEBRUIKER te gaan zitten en niet op de stoel van een softwareontwikkelaar van coins als Bitcoin, e-Gulden en Gulden te gaan zitten zoals bij vrijwel alle blogs over dergelijk elektronisch geld het geval is. Ook een trader cq belegger zien we daarbij als een gebruiker omdat daar de onderliggende techniek ook niet belangrijk voor is.

Soms worden we tijdelijk ingehuurd door een cryptomunt, zoals in het verleden bij het EFL 2.0 project van e-Gulden, de Elektronische gulden.

Omdat we elektronisch geld als normaal geld beschouwen maakt dit weblog deel uit van een netwerk van onderling gekoppelde financiële weblogs waar u uiteraard ook van harte welkom bent,

Heeft u nieuwtjes, aanvullingen etc. voor dit weblog dan horen we dat natuurlijk graag en u krijgt alle credits.Disclaimer

Alle informatie op dit weblog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor welke toepassing van de hier getoonde informatie dan ook. Door dit weblog te bezoeken gaat u expliciet met deze voorwaarden akkoord.