woensdag 25 maart 2015

De negatieve aspecten van elektronisch geld

De negatieve aspecten van elektronisch geld

Er zijn in feite maar weinig negatieve kanten aan elektronisch geld te noemen. Wel zit het het in een opbouwfase waardoor er een aantal tijdelijke negatieve ontwikkelingen zijn waar te nemen maar die zullen tzt vanzelf wel verdwijnen.

Het imago is iets van moeilijke techniek die wordt gecommuniceerd in een jargon dat van een andere planeet lijkt te komen. De werking van deze onderliggende techniek is in feite net zo belangrijk als het feit dat een automobilist de exacte scheikundige formules kent van de verbranding van de benzine in zijn autootje als hij gas geeft om een boer op een tractor in te halen. Helemaal niet dus. Maar die lastige techniek is nog steeds iets dat op een enorme wijze de aandacht trekt en in de community's op dit gebied daarmee vanzelf ook de meeste aandacht krijgt.

Deelnemers zijn nogal eens prominent aanwezig in het "anti-van-alles-en-nog-wat" circuit. Niets negatiefs en vooral natuurlijk iets wat iedereen vooral moet doen als hij of zij er zin in heeft maar het geeft wel een wat alternatief sfeertje. Dit bemoeilijkt het serieus nemen van elektronisch geld op een flinke manier. Het is lastig om goede ideeën in een alternatieve setting uit te leggen aan een niet-alternatief publiek. Vraag het een willekeurige bejaarde hippie.

Veel projecten kampen op één of andere manier met technische opstartproblemen of zijn te optimistisch met beloften die men niet of met grote vertraging waar kan maken. Ook die zijn niet bevorderlijk voor de acceptatie.

En een nieuw en moeilijk product dat enige studie vergt om het op waarde te schatten wordt al snel onderwerp van hoon en spot in de media. Deze zoeken natuurlijk vooral oplage en kijkcijfers omdat ze ook leven moeten maar de voorlichting aan de massa is abominabel slecht. Wat trouwens voor de meeste financiële zaken geldt, die veel te populair gemaakt worden. Te moeilijk is niet goed maar teveel simplisme kan een behoorlijk misleidend beeld geven. Het kan nog wel even duren voordat de media hun vooroordeel hebben vervangen door een voor iedereen controleerbaar feitenrelaas.

Maar goed, de meeste van deze punten lijken toch kinderziekten te zijn die beslist opgelost zullen worden als het project een breder draagvlak krijgt.